‘Različitosti koje su nas na početku spojile, kasnije su nas razdvajale’

4. srpnja 2024.

Ulaskom u brak počeli su primjećivati kako im različiti obrasci ponašanja koje nose iz svojih obitelji sve više otežavaju odnos. Upravo su se iz tog razloga prijavili na tečaj „Ljubav i poštovanje“


Marija Regina i Krešimir su na konferenciji za brak, obitelj i veze – „Zadrži smjer 2023.“, koja se održala 7. listopada u Centru pomirenja „Družbe Misionara Krvi Kristove“ u Dugom Selu, svjedočili o tome kako im je tečaj „Ljubav i poštovanje“ pomogao u osnaživanju bračnog zajedništva.

 

Na tečaju su sudjelovali ove godine, online preko Zooma, na preporuku supruge Krešimirova brata. Zajedno su već jedanaest godina, od kojih dvije u braku. Upoznali su se na folklornom ansamblu, a svoju vezu živjeli su svjetovno sve do obraćenja 2020. godine. Od tada kreću drukčijim stazama te žive čistoću, polaze duhovne obnove i slušaju razna svjedočanstva.

Ulaskom u brak počeli su primjećivati kako im različiti obrasci ponašanja koje nose iz svojih obitelji sve više otežavaju odnos. Upravo su se iz tog razloga prijavili na tečaj „Ljubav i poštovanje“.

RAZLIČITE OBITELJI

„Dolazimo iz dosta različitih obitelji. Ja sam iz obitelji koja je uvijek glasna, u kojoj se redovito upada u riječ drugima, u kojoj su prepirke normalna stvar, u pozadini sviraju glazba, radio itd… Krešo ima svoje strateško mjesto kada dođe kod nas, onako blizu izlaza… da može pobjeći ako je potrebno (smijeh). Kod njega je potpuno suprotno. Njegovi su mirni i tihi, ne svira radio ili glazba, svi tiho pričaju.

I sad smo, nas dvoje, sve to skupa donijeli u svoj odnos i u brak. Glavni problem je bio u tome što se zapravo nikad nismo uspjeli posvađati, onako – baš konstruktivno iznoseći probleme s ciljem da se riješe. Uglavnom bi se jedna strana naljutila, dok druga ne bi znala razlog te ljutnje. I tako bi to trajalo i po tjedan dana. Prestala bi svaka mogućnost za bilo kakvu komunikaciju i za otvoreni razgovor.

Upravo zbog toga smo se prijavili na tečaj, prvenstveno da konačno naučimo razgovarati i da se otvorimo jedno drugome te pokušamo srušiti te zidove“ – rekla je Marija Regina, a Krešimir nastavio:

KRUGOVI DURENJA

„Kod mene vladaju mir i tišina – red, rad i disciplina. Na selu u Slavoniji nismo naučili pokazivati svoje osjećaje. Vodimo se rečenicom: ‘Radi i šuti!’ – i nitko te ništa ne pita. Baš zbog toga nisam niti znao pokazati svoje osjećaje.

Ti naši krugovi durenja, koji nisu bili ni krugovi svađanja ni ludi krugovi, znali su trajati i po tjedan dana. Evo, ako će netko organizirati tečaj svađanja, volio bih ga pohađati da se konačno naučim posvađati (smijeh). Tečaj nam je jako pomogao da tih krugova durenja danas skoro pa i nema…“

Cijelo svjedočanstvo poslušajte na slijedećem linku.

Pročitajte i ovo

Od prvog predavanja su odnosi krenuli na bolje

Male grupe su nam puno pomogle u međusobnom razumijevanju. Spoznali smo dobronamjernost koju imamo jedno prema drugom. Najviše nam je pomoglo predavanje o ludom krugu i kako je važno da barem jedno u tom trenutku stane. Od prvog predavanja su odnosi krenuli na bolje, naravno ima još mjesta za rad. Ono što je pravo čudo […]

Kristofori - Ustanova za promicanje kršćanskih vrednota

Ivana Generalića 3, 48000 Koprivnica
OIB: 26050530608
Financirano sredstvima