‘Došli smo do razine da smo ozbiljno razmišljali o razvodu braka. Onda je suprug čuo za male grupe…’

4. srpnja 2024.

Na tečaju je, osim nas, bilo još 6 ili 7 parova i svatko je došao sa svojom pričom i sa svojim teretom. Doslovce smo sav taj teret istovarivali u toj prostoriji, što nas je opustilo te nam je sa svakim sastankom bilo sve plodonosnije i lakše


Venesa i Filip su na konferenciji za brak, obitelj i veze – „Zadrži smjer 2023.“, koja se održala 7. listopada u Centru pomirenja „Družbe Misionara Krvi Kristove“ u Dugom Selu, svjedočili o tome kako je tečaj „Ljubav i poštovanje“ obnovio njihov brak.

 

Ovaj mladi bračni par ističe kako su im u početku cvale ruže te su im početne različitosti bile simpatične. Međutim, ulaskom u brak stvari su se počele pogoršavati, a početne simpatičnosti blijedjeti, do te razine da su se ozbiljno razmišljali o razvodu braka.

U svim tim teškim okolnostima muž (Filip) se obratio, što je zapravo najviše utjecalo na to da se pokrenu u svom boju za sveti sakrament braka. On je u crkvi čuo za tečaj „Ljubav i poštovanje“, ali nije htio imati previsoka očekivanja. Krenuli su samozatajno s pretplatom na svakodnevni Newsletter, a kasnije su ipak, unatoč svim napastima, odlučili uživo prijaviti na tečaj. Danas, obnovljenog duha, svjedoče svoje iskustvo s tečaja.

NAPASTI PRIJE TEČAJA

„Prije nego li smo krenuli na tečaj, bilo je dosta napasti. Slomila sam nogu, bila sam u gipsu i stalno smo se premišljali oko odlaska na tečaj… Međutim, ipak smo otišli. Na tečaju je, osim nas, bilo još 6 ili 7 parova i svatko je došao sa svojom pričom i sa svojim teretom. Doslovce smo sav taj teret istovarivali u toj prostoriji, što nas je opustilo te nam je sa svakim sastankom bilo sve plodonosnije i lakše.

Više o malim grupama (uživo ili online) saznajte ovdje. 

Svatko je mislio da je njegov problem najteži. Dok su neki parovi govorili kako se svađaju oko perilice rublja, drugi bi se na to nasmijali iznoseći puno dublje probleme u svom odnosu. Međutim, na tečaju smo spoznali, uz pomoć zajedničke molitve i učenja dr. Emersona Eggerichsa, da smo različiti te da je potpuno u redu to što su muškarci i žene različiti.

IZA MOGA MUŽA STOJI ISUS KRIST

Meni je bilo veliko otkriće kada sam shvatila da je mužu potrebno poštovanje. Uvijek sam mislila da je u braku potrebna samo ljubav… ali u biti je muškarcima potrebno poštovanje, a ženama ljubav. To mi je bila polazna točka prema kojoj sam spoznala da ne znam kako izraziti poštovanje, ali, sada se, svakim danom trudim biti poniznija prema svome mužu, i prema Gospodinu kako bi služila našoj zajednici i onome oko čega će se posljednjih dana voditi bitka između Boga i sotone. Iznova se, u toj borbi, trebam pitati jesam li promatrač toga i dopuštam li da netko razori naš sveti sakrament braka, ili sam na prvoj liniji fronta gdje, s oružjem koje imam, branim brak i ne dopuštam da se razdvojimo.

Najveće otkriće mi je bilo to da iza moga muža stoji Isus Krist. Ostala sam zapanjena kada sam to čula, evo i sad mi glas dršće…Gospodin je taj koji nas je spojio. Gledajući supruga u oči, zapravo gledam u Onoga koji stoji iza njega, odnosno u Isusa Krista. Time kako ću se ponašati i odnositi prema njemu te hoću li biti dobra, ponizna i poslušna žena, samo govori kakva ću biti prema Isusu Kristu. Evo, to mi je podsjetnik svaki put, pogotovo onda kada mi dođe da nasrnem i ljuto reagiram. Samo se sjetim da iza mog supruga stoji Isus“ – rekla je supruga Venesa, nakon koje se uključio Filip, istaknuvši problem društvene stigmatizacije pričanja o problemima u braku.

STIGMA JE PRIČATI O PROBLEMIMA

„Naravno, stigma je pričati o problemima. Svi smo zahvaćeni tim „Instagram i holivudskim životima“ – što je daleko od stvarnosti. I onda se bojimo priznati, prvo samima sebi a zatim i jedno drugome, da imamo probleme. Tišina nas sve više razdvaja, vrijeme prolazi, grijesi su teži i dublji, jednostavno mislimo da smo sami na svijetu. Međutim, to što smo došli u zajednicu gdje je sedam/osam parova bilo spremno raditi na svom braku, rasti duhovno… To je već  bio izniman klik koji je promijenio stvari na drugačije…“

Cijelo svjedočanstvo možete poslušati na slijedećem linku.

Pročitajte i ovo

Od prvog predavanja su odnosi krenuli na bolje

Male grupe su nam puno pomogle u međusobnom razumijevanju. Spoznali smo dobronamjernost koju imamo jedno prema drugom. Najviše nam je pomoglo predavanje o ludom krugu i kako je važno da barem jedno u tom trenutku stane. Od prvog predavanja su odnosi krenuli na bolje, naravno ima još mjesta za rad. Ono što je pravo čudo […]

Kristofori - Ustanova za promicanje kršćanskih vrednota

Ivana Generalića 3, 48000 Koprivnica
OIB: 26050530608
Financirano sredstvima