Časopis Book

Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti.

Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Svrha je Booka evangelizirati nekrštene, reevangelizirati posustale kršćane te podržati vjerne kršćane.

Pretplati se na časopis Book

Zašto naziv Book?

Jedan od načina na koji smo posustale kršćane htjeli potaknuti da ponovno razmisle o svojem odnosu prema Bogu i Crkvi je bio taj da im prezentiramo dobre kršćanske knjige. Nismo htjeli u naslovu časopisa imati ništa što je na prvi pogled crkveno pa smo uzeli englesku riječ book koja znači knjiga, ali koja je kroz stoljeća također sinonim za Bibliju. Mnogi kršćanski časopisi, posebno oni katolički rabe latinska imena pa smo na neki način htjeli povući paralelu s njima. Time smo svoju ljubav prema hrvatskom jeziku stavili u drugi plan. Važnije nam je bilo da ime časopisa ne bude zapreka nekom mladom čovjeku koji se je iz bilo kojeg razloga udaljio od Crkve.

Po čemu su drukčiji?

Od samog smo početka bili drugačiji od ostalih vjerskih časopisa i po sadržaju i po grafici. Bili smo toliko drugačiji da je, nakon što je nulti broj izašao iz tiska, grupa naših prijatelja sakupila novac kojim su htjeli pokriti sve troškove njegova izdavanja te nas nagovoriti da ga ne stavimo u prodaju i ne osramotimo se njegovim izgledom. Naime, u cijelom časopisu nije bilo ni jedne kršćanske slike. Naravno da nismo prihvatili njihov prijedlog. Tȁ namjera nam je bila da čitateljima ukažemo na to da kao vjernici u Božjoj prisutnosti živimo neprestano, u svojem svakidašnjem životu, a ne samo na nedjeljnoj misi i za vrijeme večernje ili jutarnje molitve. Sadržaj Booka je također bio usmjeren na konkretne životne situacije jer smo čitateljima željeli osvijestiti, i to još uvijek želimo, da se isplati pozvati Boga u svoj svakodnevni život.

Trajno obraćenje

Mnogi naši članci, a jednako tako i knjige koje preporučamo, usmjereni su na trajno obraćenje, na neprestanu promjenu ljudskog srca, koja je uz pomoć milosti Božje moguća i, za kvalitetan život, neophodna. Trudimo se pomoći čitateljima da svoje kršćanstvo žive dvadeset četiri sata dnevno i sedam dana tjedno. Također se, radi običnih ljudi, vjernikâ laikâ, trudimo na razumljiv način pisati o povezanosti svakodnevnih životnih situacija s osobnim odnosom s Bogom. Drukčiji smo i po tome jer smo jedini kršćanski časopis koji se može nabaviti na gotovo svim kioscima diljem cijele Hrvatske. Vjerujemo kako se slažete s nama da je u vrijeme kad smo počeli izlaziti – kada mnogima Internet nije bio dostupan i kada nije bilo obilja internetskih portala – bila dobra ideja omogućiti onima koji iz bilo kojeg razloga ne idu u Crkvu, posebno nekrštenima, barem neki doticaj s kršćanskom porukom.

Ekumensko djelovanje

Vjerujemo da smo cijelo dosadašnje vrijeme također bili blagoslov mnogima koji nisu napustili ni Boga ni Crkvu i vjerujemo da će tako biti i ubuduće. Drukčiji smo i po tome što djelujemo ekumenski, tj. što objavljujemo i članke autorâ drugih kršćanskih denominacija. Smatramo da time promičemo najveće kršćanske vrijednosti: ljubav, uvažavanje, poštovanje, zajedništvo, mir, obraćenje… Uvjereni smo da kroz prepoznavanje istinskih vrijednosti drugih kršćanskih denominacija možemo barem malo doprinijeti Isusovoj želji da svi budemo jedno.

Tko nas financira?

Kad smo u početku tražili financijsku pomoć, nitko od onih od kojih smo je tražili nije vjerovao da će časopis opstati i morali smo se financirati sami. Prve smo se dvije godine financirali isključivo od prodaje časopisa. Nakon samo nekoliko brojeva odvažili smo se krenuti s prodajom na kioscima i u tome i dalje uspijevamo. To je bilo moguće zato što smo većinu posla odrađivali volonterski te zato što smo vrlo brzo uspjeli premašiti prodaju od pet tisuća komada mjesečno. Book je u tom razdoblju iz privatnog vlasništva prešao u vlasništvo Zaklade za promicanje kršćanskih vrednota Kristofori. Book dio prihoda ostvaruje prodajom knjiga i prodajom reklama. Zato se nadamo da vas neće previše smetati reklame koje ćete gledati na našem portalu te u tiskanom izdanju časopisa – bez njih ne bismo uspjeli pokriti sve troškove.

Tko je izdavač Booka?

Izdavač Booka je Ustanova za promicanje kršćanskih vrednota Kristofori, čije je sjedište u Koprivnici a djeluje na području cijele Hrvatske i u inozemstvu. Book je projekt svih članova obitelji Kristofori: Zaklade, Ustanove i Društva.

Odnos Booka i Crkve

Prije samog početka izlaženja svim smo hrvatskim biskupima poslali pismo namjere, u kojem tražimo njihovu podršku, sugestije i korekcije. Jedan nas dio biskupa podržava, dok nas drugi kritiziraju. Jednako zahvaljujemo i za podršku i za kritike. I jedno i drugo nam je jednako dobro došlo.

Kristofori - Ustanova za promicanje kršćanskih vrednota

Ivana Generalića 3, 48000 Koprivnica
OIB: 26050530608
Financirano sredstvima