fbpx

book hr banner 130x1000px

Hodočašće u Svetu zemlju

Hodočašće u Svetu zemlju - lipanj 2023.

Hodočašće u sv. Zemlju, 20.-27.6. 2023.

Prijave su u tijeku i traju do svibnja 2023.! 

Prijavite se putem obrasca

Hodočašće u Svetu Zemlju lipanj 2023.

Tema hodočašća

Škola molitve: jedinstvena prilika i doživljaj promatranja, meditacije i unutarnje molitve na mjestima kojima je prolazio i na kojima je djelovao sâm Gospodin Isus!

Osnovni cilj

Naučiti i vježbom usvojiti osnove promatranja Božje riječi, meditacije Božje riječi, te stvaranja nutarnje molitve.

Program/sadržaj

U hodočašće je, osim klasičnog programa, uključen tečaj molitve (Škola molitve) koji se održava na autentičnim lokacijama i uključuje predavanja te praktične vježbe. Mogućnost ispovijedi.


Prvi dan (utorak 20.06.): Zagreb - Tel Aviv - Nazaret

Okupljanje u zračnoj luci u Zagrebu. Direktni let do Tel Aviva. Slijetanje u Tel Aviv. Nastavak vožnje autobusom visoke turističke klase do u hotel u Nazaretu. Smještaj u hotel. Noćenje.


Drugi dan (srijeda 21.06.): Nazaret - Tabor

Doručak u hotelu. Posjet Nazaretu, Bazilici Navještenja (najveća kršćanska crkva na Bliskom Istoku), crkvi sv. Josipa koja je izgrađena na mjestu radionice sv. Josipa i kuće sv. Obitelji. Nakon ručka odlazak na brdo Tabor, mjesto Isusova preobraženja. Večera i noćenje.


Treći dan (četvrtak 22.06.): Nazaret - Tiberias - Kafarnaum - Galilejsko jezero - Kana Galilejska

Doručak. Posjet mjestima Tiberias i Kafarnaum, središnjem mjestu Isusova javna djelovanja. Obilazak kuće sv. Petra. Posjet crkvi na Gori blaženstva, mjesta Isusove propovijedi o blaženstvima; odlazak do Tabghe – crkve čudesnog umnažanja kruha i ribe. Ručak. Crkva Petrova primata – Mensa Christi (tu je na obali jezera Isus učenicima pripremio doručak, a to bijaše već treći put što im se Isus očitovao nakon uskrsnuća (Iv 21,14). Slijedi vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Na povratku posjet Kani Galilejskoj, gdje je Isus učinio prvo znamenje i objavio svoju slavu (Iv 2,11). Oni koji žele mogu u tamošnjoj franjevačkoj kapelici obnoviti bračne zavjete. Povratak u hotel. Večera i noćenje.


Četvrti dan (petak 23.06.): Nazaret - Haifa - Cesarea Martima - Jerusalem

Doručak. Nastavak posjeta Nazaretu a zatim odlazak do Haife, lučkog grada na sjeveru Izraela. Turistički obilazak grada, posjet brdu Karmel na kojem je djelovao prorok Ilija, Ilijinoj špilji u crkvi Gospe karmelske te samostana Stella Maris. Ručak. Prolazak pored Cesarea Maritima gdje se nalaze impresivni arheološki ostaci rimskog i bizantinskog grada, nekad glavnog grada rimske provincije. Vožnja do Jerusalema.. Smještaj u hotelu. Večera i noćenje.


Peti dan (subota 24.06.): Betlehem - Jeruzalem - Ein Karim

Doručak u hotelu. Vožnja do Betlehema. Razgledanje Betlehema, Isusova rodnog mjesta. Posjet crkvi Isusova rođenja iz VI. stoljeća i špilji Isusova rođenja. Ručak. Obilazak samostana i crkve sv. Katarine, odakle se svake godine diljem svijeta prenosi sveta misa polnoćka. Posjet špilji sv. Jeronima koji je bio rodom iz Dalmacije, i koji je prvi preveo Bibliju na latinski jezik (Vulgata). Kratka vožnja do Pastirskih polja te do Ein Karima, rodnog mjesta Ivana Krstitelja, gdje se nalaze crkva Ivana Krstitelja te crkva Marijina pohođenja Elizabeti. Večera i noćenje.


Šesti dan (nedjelja 25.06.): Maslinska gora - Mrtvo more - Jerihon

Doručak. Odlazak na Maslinsku Goru, odakle se pruža najljepši pogled na Jeruzalem. Obilazak sljedećih biblijskih mjesta: crkva Očenaša (Lk 11,1-4), Dominus Flevit (kapela Isusovih suza – mjesto gdje je Isus zaplakao nad Jeruzalemom; Lk 19,41); Getsemanski vrt (reflektira Isusovu zadnju noć; drveće i korijenje datira iz vremena Isusova života); bazilika Agonije. Odlazak na Mrtvo more (najniža točka na zemlji, oko 400 m ispod razine mora; koncentracija soli i minerala iznosi 30%.) Nakon kupanja u Mrtvom moru posjet Jerihonu, najstarijem gradu na svijetu. Posjet rijeci Jordan, mjestu Isusova krštenja. Na povratku ćemo vidjeti brdo Iskušenja. Povratak u hotel. Večera i noćenje.


Sedmi dan (ponedjeljak 26.06.): Betlehem - Jeruzalem - Sionska gora

Doručak. Posjet crkvi sv. Ane. Dolazak na Via Dolorosa (Križni put). Kroz stari grad ćemo proći svih 14 postaja do Golgote. Obilazak crkve Svetog groba. Posjet Zidu plača, najsvetijem mjestu za Židove. Odlazak na Sionsku goru: obilazak crkve Marijina usnuća, dvorane Posljednje večere te crkve sv. Petar in Gallincanto gdje je Petar tri puta zatajio Krista. Večera i noćenje.


Osmi dan (utorak 27.06.): Jeruzalem-Zagreb

Doručak. Odlazak do zračne luke Ben Gurion (ondje prema lokalnim propisima moramo biti tri sata prije polijetanja zrakoplova). Polijetanje iz Tel Aviva te dolazak u zračnu luku u Zagrebu. Vrijeme leta ćemo objaviti naknadno.


• sveta misa: svaki dan u jednom od navedenih mjesta

• Škola molitve: svaki dan

• aranžman: 7 noćenja na bazi polupansiona (doručak/večera/noćenje) + četiri ručka; smještaj u hotelima Sisters of Nazareth, Maronite Jerusalem ili slično.


Ukupna cijena: 1500 USD + 70 EUR po osobi (opća uplatnica, e-bankarstvo).

Minimalan broj putnika: 40

Cijeli iznos treba biti uplaćen do 1.5. 2023. godine (za plaćanje u ratama je dopušteno da zadnja rata bude uplaćena u lipnju, prije putovanja.)

Plaćanje:

Ustanovi Kristofori (70 EUR):
- 70 EUR do 01. lipnja 2023.

Agenciji 1 500 USD (vrši se u 6 obroka)

Moguće je plaćanje u 6 rata (uplata prve rate u siječnju, a zadnje u lipnju - prije putovanja) bez naknade za kartično poslovanje.

Cijena uključuje:

- prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Tel Aviv – Zagreb
- pomoć prilikom ulaska u zemlju u bescarinskoj zoni
- sedam noćenja u hotelima na bazi polupansiona + četiri ručka
- klimatizirani autobus turističke klase za sve dane putovanja
- licencirani vodič
- ulaznice za povijesne lokalitete i neke crkve (Gora blaženstava, Kafarnaum, crkva Očenaša, kapela Uzašašća, crkva sv. Petar in Gallincanto, Tabgha, crkva sv. Ane…)
- prijevoz taksijem na brdo Tabor
- ulaznice za uređenu plažu na Mrtvom moru (tuš-kabine i svlačionice)
- sve usluge parkiranja autobusa
- napojnice vodiču i vozaču te osoblju u hotelima 

- slušalice
- duhovnu pratnju.

- škola molitve

U cijenu nije uključeno:

- prijevoz do zračne luke pri dolasku u Zagreb i pri povratku
- nošenje kovčega u hotelima
- piće uz objed te ono što po dogovoru dodatno naručimo
- putno zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage i osiguranje od rizika otkazivanja putovanja (ono se dogovara posebno s agencijom i to je potrebno napomenuti prilikom prijave).


Prijave i putovnica

- Prijave se primaju do 20. travnja! Ako se do tada ne prijavi dovoljan broj hodočasnika, hodočašće se otkazuje.
- Putovnica mora vrijediti 6 mjeseci od datuma putovanja. Viza nije potrebna!


Hodočašće vode „Kristofori”.

Duhovno vodstvo: vlč. Darko Tomašević

Sveta Zemlja je peto evanđelje, kako ju je nazvao Ernest Renan, jer pruža ne samo bolje nego i nenadomjestivo razumijevanje Svetog pisma.

Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa. Za neke je stavke moguć dogovor.


Dodatne informacije o putovanju/hodočašću u Svetu Zemlju

Let iz Zagreba 20. lipnja 2023. g. Vrijeme letova ćemo objaviti naknadno. 

Let iz Tel Aviva 27. lipnja 2023. g., gdje prema lokalnim propisima moramo biti tri sata prije polijetanja zrakoplova. Dolazak u zračnu luku u Zagreb. Vrijeme letova ćemo objaviti naknadno.

Carinske formalnosti: Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine. Vrjednije fotoaparate i kamere (više od 200 dolara) treba prijaviti na izlasku iz BiH/RH te prilikom ulaska u Izrael, te se oni mogu koristiti uz depozit. Odrasli hodočasnik može unijeti: litru žestokoga pića, tri kilograma hrane, 250 grama cigareta, osobni glazbeni instrument te osobni nakit.


Putna prtljaga:
U zrakoplov je dopušteno unijeti samo jedan komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama (da može stati u pretinac iznad sjedala putnika; težine do sedam kg). U ručnoj se prtljazi ne smiju nalaziti oštri predmeti (nožić, turpijice za nokte, škarice…). Sve ostalo (sve vrste tekućina, krema pa i veće paste za zube) treba staviti u veliki kovčeg koji se predaje u zrakoplov (težine do 20 kg).

Novac:
izraelska novčana jedinica je šekel. Postoje papirnate novčanice od 20, 50, 100 i 200 šekela i kovanice od 1, 5, i 10 šekela. U opticaju je i američki dolar ($). Novac se može mijenjati u bilo kojoj banci ili u mjenjačnicama kojih ima u svim većim naseljima i gradovima. U većim trgovinama i hotelima primaju se i kreditne kartice – Visa, MasterCard, Diners, American. Sve se može platiti dolarima, osim što valja imati malo sitniša za WC, pogotovo ako treba ubaciti novčić u automat.

Klima:
temperatura u Izraelu u rujnu slična je temperaturi u Hrvatskoj u kolovozu. Prosječna temperature u Israelu u lipnju je izmeđju 25-30 stupnjeva.

Odjeća i obuća:
treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Potrebno je imati odjeću dugih rukava i nogavica za obilazak svetih mjesta. Za večernje sate treba svakako ponijeti topliju odjeću dok je za dnevno razgledanje dovoljna laganija i prozračnija odjeća.

Vrijeme:
službeno izraelsko vrijeme u odnosu na Hrvatsku iznosi +1 sat (Izrael prelazi na ljetno računanje vremena, ali se nalazi u drugoj vremenskoj zoni, koja je jedan sat ispred naše.)

Izraelski tjedan:
izraelski radni tjedan traje od nedjelje do četvrtka, a vikend je u petak i subotu. Većina trgovina koje su otvorene petkom zatvaraju se rano popodne prije početka židovskoga šabata koji počinje zalaskom sunca i traje do poslije izlaska sunca u subotu. Nakon zalaska sunca u subotu navečer sve ponovno oživi i velik broj trgovina radi od prestanka šabata do 23 sata.

Taksi:
svi taksiji u Izraelu moraju imati ugrađen taksimetar koji mora biti uključen za sve lokalne vožnje. Vozila su bijele boje sa žutim znakom „Taxi” i brojem dozvole sa strane.

Napojnice:
uobičajena stvar u Izraelu, a iznose oko 10%.

Električna struja:
napon struje u Izraelu iznosi 220 V/50 Hz. Većina utičnica u Izraelu ima tri pola pa se hodočasnicima savjetuje da sa sobom ponesu adaptere. Međutim, europski sustav odgovara izraelskim utičnicama.

GSM telefoniranje:
naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema HR i BiH iznosi oko 2,50 € od 8 do 20 sati, noću oko 2 €, dok je cijena SMS poruke oko 0,50 €. Telefoniranje iz soba je preskupo.

Milostinja i prilozi za crkve:
običaj je da u crkvama u kojima slavimo svetu misu damo mali prilog za crkvu ili milostinju. U ostalim je crkvama dobro ubaciti koji novčić u kase za održavanje svetih mjesta (kršćana je u Svetoj zemlji jako malo, a većinu svetih mjesta već stoljećima čuvaju franjevci).

Slikanje i snimanje:
na većini lokaliteta je dopušteno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.

Kape i gaćice za kupanje:
treba ponijeti potrebnu odjeću i ručnik za kupanje (plutanje) u Mrtvom moru. Ručnik se može kupiti i na plaži za 24 šekela.

Novac, dokumenti i vrijedne stvari:
u sobama u hotelu nemojte ostavljati ništa vrijedno. Koristite sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati sa sobom.

Kupovanje suvenira:
na svakom mjestu koje posjećujemo može se nabaviti nešto što je karakteristično za to mjesto. S trgovcima se treba pogađati, a ne odmah platiti traženu cijenu.

Za detaljne informacije i rezervacije nazovite na: 091/949-8854 (radnim danom 8 – 16 sati); javite e-poštom na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 

Obrazac za prijavu


captcha
Powered by BreezingForms