fbpx

book hr banner 130x1000px

Ljubav i poštovanje - Iskustva i svjedočanstva

Ne možete ni zamisliti koliko me je Gospodin preko ovoga tečaja naučio, oslobodio i osposobio za brak!

Više ne razmišljam o onome što nemam, nego od onoga što imam gradim remek-djelo!


Imam 24 godine i zaručena sam za meni najdivnijeg muškarca. Svoje svjedočanstvo o tečaju „Ljubav i poštovanje“ usporedit ću sa svojim ormarom i odjećom jer sam osoba koja se voli lijepo odijevati. Možda zvuči malo „bedasto“, kako bi rekli Zagorci, ali ima smisla, i tu sam sliku dobila tijekom Mise.

Prije mi se znalo često događati da bih imala pun ormar, ali sam mislila da nemam što odjenuti. Uvijek sam željela nešto više, nešto novo, ne zadovoljavajući se onim što imam sada. Na tečaju sam shvatila da ne treba razmišljati o onome što nemaš, nego o onome što imaš i od toga učiniti remek-djelo. I tako sam počela smišljati kombinacije s odjećom koju imam u ormaru, ne razmišljajući o kupovanju novih odjevnih predmeta. Ispočetka je bilo teško: trebala sam se priviknuti na takav, za mene „drugačiji“ način razmišljanja, ali malo-pomalo, išlo je nabolje.
No ovdje najmanje želim govoriti o odjeći i svom ormaru…

Naime, na tečaju smo zaručnik i ja, uz Božju pomoć, ostvarili ogromnu promjenu u našem odnosu. Moj način razmišljanja, pogled i perspektiva su se uvelike promijenili te je to utjecalo i na moje druge odnose. Gospodin je od mene počeo raditi novog stvora, i još uvijek to čini.
Sada imam više razumijevanja za zaručnika i druge ljude te ne mislim da sam uvijek ja i samo ja u pravu!  Svi mi imamo drugačiji kut gledanja i jednostavno nismo i ne trebamo biti isti. Slava Isusu zbog toga što nas je stvorio različite! Kada sam to shvatila, s mene je pao ogroman teret.
Druga je promjena vezana za moju sitničavost i perfekcionizam. Mnogo sam puta bila živčana zbog toga što se nije sve odvijalo onako kako sam si ja u glavi zacrtala i to sam nametala i zaručniku. Naučila sam da Isus nije takav i da ne trebamo ljudima stavljati teret, nego pomoći im skinuti ga. Uz to, Gospodin nam je pomogao da se zaručnik i ja ne prikazujemo u 'najboljem', lažnom svjetlu, tako što smo na tečaju otvoreno pričali pred drugima o svojim problemima. Također nam je puno pomoglo kada su i drugi kroz razgovor iznosili svoje poteškoće. U posljednje vrijeme sve sam svjesnija da je bolje svoje poteškoće dijeliti s drugima, a ne sve držati u sebi. Često nam se nameće lažna slika braka – da uvijek mora sve biti savršeno, ali Gospodin otklanja taj teret s nas. Puno puta ćemo i pasti, ali stvar je u tome da onaj tko je zreliji, prvi će prihvatiti da je pogriješio, prvi će pružati ljubav i poštovanje, prvi će se truditi, i kada onaj drugi to ne radi.

Na predzadnjoj lekciji, koja se odnosila na oproštenje, uspjela sam oprostiti određenim ljudima kojima prije nisam mogla (iako nisam bila ni svjesna da im nisam oprostila). To je doprinijelo mom oslobođenju od raznih strahova. Nakon toga, počela sam s tim ljudima graditi bolji odnos, koji sigurno nekih pet godina nije nikako funkcionirao.
Naučila sam da je najbitnije mijenjati sebe i raditi na sebi i potruditi se postati onakav partner kakvog bismo mi željeli imati, jer Isus kaže: „Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.“ (Matej 7,12)

Ne možete ni zamisliti koliko me je Gospodin preko ovoga tečaja naučio, oslobodio i osposobio za brak! Zahvaljujem svima koji su mi omogućili da budem na ovom tečaju, preeedivnim voditeljima tečaja Danijelu i Ivani, od kojih sam puno toga naučila za svoj život i što su molili za nas i predavali nas na Svetoj Misi. Hvala mome zaručniku, koji me je uvijek strpljivo čekao, trudio se oko našeg odnosa i neumorno molio za mene. A najveća slava i hvala svakako ide Isusu, koji je u mom životu slomio brojne okove!


S ljubavlju,
nova i na mnogim područjima oslobođena N. N. ❤