fbpx

book hr banner 130x1000px

Ljubav i poštovanje - Iskustva i svjedočanstva

Nije lako živjeti ono što smo čuli na tečaju, ali je potvrda da se stvari mogu mijenjati – ako smo spremni raditi na našem odnosu

Jedna mi se rečenica posebno dojmila: „Kada promatrate svog supružnika, gledajte Krsta u njemu.“


Na početku svoga svjedočenja željela bih zahvaliti Bogu na Kristoforima koji organiziraju tečaj „Ljubav i poštovanje“, a onda i voditeljima – Danijelu i Ivani, koji ga odlično vode. Svojim svjedočanstvom pružili su nam nadu i vjeru da se stvari mogu promijeniti. 

„SHVATILA SAM DA MUŠKARCI I ŽENE POTPUNO DRUGAČIJE DOŽIVLJAVAJU NEKE STVARI“

Sudjelujući na tečaju spoznala sam da u svim muško-ženskim odnosima postoje slični problemi, odnosno načini ponašanja i komuniciranja koji dovode do njih. To mi je bilo dovoljno da povjerujem da se stvari mogu riješiti, jer sam dugo bila uvjerena da su to problemi koje imamo samo suprug i ja. Znamo da smo različiti i da nas je Bog stvorio takvima, no na tečaju sam na konkretnim primjerima (koji su nam svima uglavnom bili smiješni jer ih dr. Emerson na snimkama iznosi na duhovit način) shvatila da muškarci i žene potpuno drugačije doživljavaju neke stvari. To mi je pomoglo da realnije sagledam svoj brak i ono što se događa u njemu. Shvatila sam da moj suprug ne doživljava istu situaciju jednako i samim tim donosi drugačije „emotivne zaključke“.

„KADA PROMATRATE SVOG SUPRUŽNIKA, GLEDAJTE KRISTA U NJEMU“

Jedna mi se rečenica posebno dojmila: „Kada promatrate svog supružnika, gledajte Krsta u njemu.“ To još uvijek ne uspijevam, ali ta je činjenica vrlo uznemirujuća i kada se pokušam tako postaviti potpuno se drugačije ponašam. Znam da je svatko odgovoran za svoje postupke, no priča o tvoru i ruži koju smo čuli na tečaju još mi je to više posvijestila. Danas sam svjesnija što znači da je moj odgovor moja odgovornost, i moj odabir načina na koji ću reagirati. Nije lako primjenjivati u svakodnevici sve što smo čuli, jer to znači da treba mijenjati sebe. U mnogo toga još ne uspijevam; dosta mi je teško Bogu predati svoje bračne situacije i u srcu povjerovati da ih on, uz promjenu mog ponašanja, može promijeniti na bolje. Tečaj je potvrda da se može praštati, ne predbacivati i ne vraćati se unatrag.

Tečaj je koristan jer nam prvenstveno otkriva istinu o nama samima, koje često nismo svjesni. Preporučila bih ga svim bračnim parovima koji imaju osjećaj da im se svađe i nesuglasice odvijaju uvijek po istim obrascima, jer to i je zaista tako. Na tečaju će biti ohrabreni da se odluče mijenjati te ustaljene i loše obrasce ponašanja.

Za Book.hr svjedoči N.N. (Podaci poznati uredništvu.)