fbpx

book hr banner 130x1000px

Ponedjeljak 18.08.2014.

Ponedjeljak 18.08.2014.

Ez 24, 15-24; Pnz 32, 18-21; Mt 19, 16-22


Ez 24, 15-24

Dođe mi riječ Gospodnja: »Sine čovječji, evo, nenadanom smrću oduzet ću ti radost očinju! Ne tuguj, ne plači i ne roni suza! Jecaj tiho, ali ne žali kao što se za mrtvima žali! I povij oko glave povez, a na noge obuj sandale. Ne prekrivaj brade i ne jedi žalobničke pogače.« Ujutro tako prorokovah narodu, a uvečer mi žena umrije, te sutradan uradih kao što mi bijaše zapovjeđeno. Narod me na to zapita: »Nećeš li nam reći što znači za nas to što ti radiš?« Ja im odgovorih: »Dođe mi riječ Gospodnja: Reci domu Izraelovu: Ovako govori Gospodin Bog: Evo, oskvrnut ću svoje Svetište, vaš ponos snažni, radost vam očinju, i čežnju duše vaše! I sinovi i kćeri koje ostaviste, od mača će pasti! Tada ćete uraditi kao što i ja uradih: nećete prekrivati brade i nećete jesti žalobničke pogače! Povit ćete povez oko glave i obuti na noge sandale! I nećete više tugovati ni plakati, nego ćete čiljeti zbog svojih nedjela i jecati jedan za drugim! A Ezekiel će vam biti primjer: učinit ćete sve što je i on činio. Kad se to zbude, spoznat ćete da sam ja Gospodin!


Pnz 32, 18-21

Odnemaruješ Stijenu što te na svijet dade,
ne sjećaš se više Boga koji te rodi!
Vidje to Gospodin, i u gnjevu svojem
odbaci sinove svoje i kćeri.

»Lice ću im svoje sakriti, reče,
i vidjet će što će biti od njih.
Jer izopačeno je to koljeno,
sinovi u kojima vjernosti nema.

Ništavnim me bogom na ljubomor izazvaše,
razdražiše me ništavilima svojim.
I ja ću njih ljubomornim učinit pukom ništavnim,
razdražit ću ih glupim nekim narodom!«


Mt 19, 16-22

U ono vrijeme: Gle, pristupi Isusu neki čovjek i reče: »Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni?« A on mu reče: »Što me pitaš o dobrome? Jedan je samo dobar! Ali ako hoćeš u život ući, čuvaj zapovijedi.« Upita ga: »Koje«? A Isus reče: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Poštuj oca i majku! I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga! Kaže mu mladić: »Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?« Reče mu Isus: »Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.


Komentar (Škola molitve)

Želimo li ući u život, čuvajmo zapovijedi. Tako nam govori Isus. On zna da savršeni ne možemo biti, a niti to očekuje od nas. Daje nam praktične i jednostavne upute kako živjeti puninu života. Te upute su tu radi nas, a ne radi toga da bi nas on opominjao da ih vršimo. Moramo sami željeti živjeti i upitati se: Da li ja danas živim onako kako bi Isus želio da živim? Navodi da se zapitam što ja činim. Ne mogu se pohvaliti da vršim uvijek zapovijedi, a još manje da sam ostavila sve što imam. Ljudi uvijek misle da je bogatstvo novci. Što ako meni novci nisu blago. Što bi to bilo da trebam ostaviti za Isusa. Nešto što imam, uživam u tome, a nemaju to svi...Po tome bi trebala učiniti nešto što je svakako na pomoć drugima, a meni put za Nebo.
Nije lako obdržavati zapovijedi. Jer napasti su na svakom koraku. A naše srce okreće se za "radostima" svijeta. Okreće se za lažnim bogovima. Gdje su naša srca? Kome smo ih poklonili? Našem bogatstvu? Našem poslu? Našem suprugu ili supruzi? Prijateljima? Djeci? Ili porocima? Naša srca trebala bi bit kod Njega. Našeg Stvoritelja. 
Kako bismo mogli biti slobodni. Prodati sve što imamo i slijediti Ga. Može se to shvatiti kao poziv na svećeništvo i redovništvo. Ili poziv u misije. Ili poziv na humanitarne projekte. U pučke kuhinje. Na služenje svojoj obitelji... Slijedimo li Ga tada? Svakodnevno se trebamo preispitati gdje je sve danas bilo naše srce? Da li je barem nekoliko minuta bilo kod Oca? Jesmo li barem na trenutak prodali sve što imamo i slijedili Ga? Ušli u Život.

Ako se sada, pomalo, privikavamo "koraknuti" u Život, ako se sada privikavamo, slijediti Ga barem nekoliko minuta u danu, biti će nam lakše u "onaj dan". Kad ćemo se trebati odlučiti. A naša duša će tada lakše slijediti put ka Bogu.

 Isuse, molim te, da mogu prepoznati tvoj plan za mene i moj život! Amen!

 

Tags: Karizmatski susreti