fbpx

book hr banner 130x1000px

Uspješno pregovaranje s tinejdžerom

Živjeti s tinejdžerom može biti naporno, no može biti i predivno, obogaćujuće iskustvo. Ovisi o vama 

Roditelji, učitelji, vjeroučitelji, odgajatelji! Život uz tinejdžera zna biti itekako složen. Nudimo vam deset psiholoških savjeta kako biste olakšali suživot njemu, sebi i svojoj obitelji (razredu ili skupini).

1.Svi se moraju osjećati prihvaćeni i ravnopravni.

Sigurno vam je u interesu da u vašoj obitelji (razredu ili skupini) vlada red, mir i rad. Obitelj će samo tada dobro funkcionirati ako se svi članovi u njoj osjećaju prihvaćeni i ravnopravni. Stoga dopustite svome tinejdžeru da sudjeluje u osmišljavanju kućnih pravila. Uravnotežite prava i odgovornosti. Na primjer, vaš tinejdžer smije izaći vikendom, ali vam prije toga mora pomoći oprati suđe i dovršiti domaću zadaću. Ako je više puta prekršio neko dogovoreno pravilo, sjednite zajedno i ponovno raspravite o tome pravilu.

2. Pozorno ga slušajte! Ako se stalno svađate s tinejdžerem oko iste stvari, umjesto da to učinite još jednom, pokušajte svojim riječima prepričati njegovu verziju događaja. Neka vam ovo ne zvuči smiješno! Može se dogoditi da se neka svađa ili nesporazum ponavljaju samo zato jer jednostavno niste dobro shvatili što vam tinejdžer govori. Ili možda on misli da ga vi ne slušate s dovoljno pozornosti.

3. Nagradite ga kada se posebno potrudi.

Nemojte misliti da djetetu za svaki kućni posao trebate dati nagradu. Tinejdžer je dovoljno odrastao da bi pomagao u kući u kojoj živi i da uz to redovito obavlja svoje školske zadatke. Budete li ga nagrađivali i za najosnovnije poslove, smatrat će da zaslužuje nagradu za sve što učini. Ukažite mu na činjenicu da ni vi ne dobivate nikakvu nagradu za te iste poslove. No, nećete pogriješiti ako mu ponekad poklonite neku sitnicu iz zahvalnosti. To neka bude onda kada se u nekom poslu posebno potrudi.

4. Neka se sami sporazumiju.

Ukoliko namjeravate intervenirati u svađi između dvoje tinejdžera koji istodobno žele istu stvar, upitajte ih najprije zbog čega to zapravo žele. Možda oboje žele sušilo za kosu, iako jednom treba odmah, a drugom tek za sat vremena. Nemojte im odmah nametnuti svoje rješenje. Tada će se oboje osjećati uvrijeđeno. Samo ih pokušajte mudro navesti da se oni sami usuglase i postignu dogovor.

5. Zatražite mišljenje nepristranog posrednika.

Ako vam vaš tinejdžer govori da ste nerazumni, dok istodobno i on sam vrlo nelogično reagira, ne bi bilo loše da povremeno zatražite nepristranog posrednika. Onog trena kad vaše dijete bude moralo svoje zahtjeve izložiti trećoj osobi, postat će razumnije i svi ćete se lakše sporazumjeti. No, nemojte ovo prakticirati prečesto kako ne biste potkopali svoj roditeljski autoritet.

6. Nemojte se uzrujavati, ali mu jasno dajte do znanja kakvo je ponašanje (ne)prihvatljivo!

Nemojte si stalno predbacivati i misliti da je tinejdžerovo loše ponašanje vaša odgojna pogreška. Ta djeca prolaze kroz burne hormonalne promjene i, posljedično tome, kroz brze promjene raspoloženja. Njihov se bijes može u cijelosti 'istopiti' za sat vremena. Nemojte se uzrujavati ako vam dijete u takvu stanju zalupi vratima ili poviče. No, jasno mu dajte do znanja da se u vašoj kući ne može ponašati na takav način i da drugi put nećete takvu situaciju tolerirati bez sankcija.

7. Imajte razumijevanja za njih!

Nemojte svoju djecu uspoređivati sa sobom dok ste bili u toj dobi; svi smo različiti. Velika je vjerojatnost da se vaše sjećanje na vaše mladenačke dane uvelike razlikuje od sjećanja vaših roditelja na to vrijeme. Danas se djeca suočavaju s drugačijim pritiscima i zahtjevima. Obitelj, škola i društvo od njih imaju danas drugačija očekivanja negoli što je to bilo u doba vaše mladosti. Imajte razumijevanja za svoju djecu. No, razumijevanje ne znači da im trebate dopustiti prelagodan život. To bi im se kasnije u životu moglo itekako osvetiti.

8. Na uvrede reagirajte mudro.

Ako vam se neki razgovor s tinejdžerom svodi na njegove odgovore: Da!, Ne! i Mrzim te!, nema ga smisla nastavljati. Ništa nije gore nego ljutitu djetetu reći: Smiri se. To ste već sigurno pokušavali, zar ne? No, mudro je da mu kažete neka se malo odmori, pa da ćete o problematičnoj temi raspraviti kasnije. Iako će vam katkad biti teško, nemojte uvredu, ako vam ju dijete uputi u svojoj srdžbi, shvaćati previše osobno. Ipak, svakako mu odlučno i mirno dajte do znanja da se u vašoj obitelji uvrede ne dopuštaju i da ćete ih ubuduće morati sankcionirati.

9. Neka – u razumnoj mjeri – sudjeluje u odlukama!

Ako dopustite svome tinejdžeru da sudjeluje u odlukama koje se odnose na kućanstvo, dat ćete mu osjećaj primjerene važnosti i sigurnosti. Time ćete mu pokazati da cijenite njegovo mišljenje. No, nemojte mu dopustiti da isključivo on diktira način života u obitelji ili pak da sasvim promijeni neke prijašnje zajedničke odluke. Saslušajte njegove razloge i objasnite mu svaku važniju odluku i promjenu. Kažete li mu, na primjer, da se selite iz kvarta ili iz grada u kojem živite, a on uopće nije vidio tu novu kuću, zasigurno neće biti presretan; mislit će da time odbacujete njegovo mišljenje i da ga smatrate nedoraslim. I opet će se naljutiti na vas.

10. Budite otvoreni i fleksibilni.

Tinejdžeri su odrasli, ali mladi ljudi. Njima nedostaje životnog iskustva. Upravo tu činjenicu oni doživljavaju veoma bolno. Zato se prema takvim osobama treba odnositi taktički. Dijete u toj dobi ipak možete pridobiti za svoga saveznika. Za to će vam biti potrebno mnogo ljubavi, strpljenja, mudrosti i lukavosti. Većinu od toga već posjedujete u sebi samim time što ste odabrani da budete njegov roditelj, učitelj ili odgajatelj... Vaš trenutni položaj zahtijeva da neprestano budete otvorene duše, i fleksibilni u svojim zahtjevima. Morate postati svestrani i stalno ulagati u sebe. Kao prvo, morate se apsolutno usuglasiti u odgojnim stavovima sa svojim bračnim partnerom. Budite spremni svakodnevno se prilagođavati, obrazovati, učiti o psihologiji mladih, promišljati što ih sve zanima... Zanimajte se s kime se druže; upoznajte njihove prijatelje; analizirajte kako oni doista žive u svojoj koži, kako se osjećaju u školi, kako se osjećaju unutar obitelji... U tome će vam sigurno pomoći češći kontakti s djetetovim nastavnicima i pedagozima u školi. Preporučljivi su i susreti i razmjena iskustva s drugim roditeljima koji su u sličnoj situaciji.

Zaključak

Život uz tinejdžera može svakog roditelja umoriti, ali mnoge i osvježiti i pomladiti. Ne smijete se sramiti tražiti i pomoć sa strane, ukoliko vam je potrebna. To je vaše pravo! Postoje mnoga specijalizirana savjetovališta za odgoj mladih ljudi, prikladne knjige, edukativni materijali na Internetu. Koristite ih! Na cijelome tom putu čeka vas i opasna zamka. Zove se - vrijeme. Pripazite da vaš tinejdžer ne odraste prije negoli što vi postanete njegov uspješan i djelotvoran roditelj, odgajatelj i – prijatelj.

Doktorici Jačmenica-Jazbec možete pisati na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Pretplati se!

Tags: Karizmatski susreti