fbpx

book hr banner 130x1000px

Duh Sveti oživljava našu vjeru

Ako se otvorimo milosti Duha Svetoga, vjera postaje Njegovo djelo u nama

Vjera, nada i ufanje blagoslovne su kreposti koje „Bog ulijeva u duše vjernikâ da ih osposobi da djeluju kao njegova djeca... one su zalog prisutnosti i djelovanja Duha Svetoga u moćima ljudskog bića“ (KKC 1813). Stoga je vjera dar. Ako se otvorimo milosti Duha Svetoga, vjera postaje Njegovo djelo u nama.

Vjera koja je jamstvo „za ono čemu se nadamo, dokaz za one stvarnosti kojih ne vidimo“ (Heb 11,1) nužna je za naše spasenje: „Tko bude vjerovao i pokrstio se, spasit će se; tko ne bude vjerovao osudit će se“ (Mk 16,16). Uz to, sveti Pavao nam govori: „Pravednik će živjeti od vjere“ (Rim 1,17), a crkveno učiteljstvo kaže: „Vjera je početak spasenja svakoga čovjeka, ona je i temelj svake pravednosti (Tridentski koncil, c. VII).

Međutim, danas vidimo kako se sve više ljudi odvraća od vjere te se udaljava od Boga i Njegove ljubavi. To se očituje u sve većoj pohlepi u organizacijama i mnogim društvima. Vlade takvih društava donose zakone koji se kose s onime što u Svetom pismu nalaže Bog; primjerice ozakonjen je abortus. Godina vjere, koju je proglasio papa Benedikt XVI. u svom apostolskom pismu Porta fidei od neizmjerne je važnosti za vrijeme u kojem živimo.

Danas, kao i u prošlosti, u svima nama koji smo dio Crkve, odjekuju riječi svetoga Pavla: „Doista, jao meni ako evanđelja ne navješćujem“ (usp. 1 Kor 9,16). „Dakle vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom“ (Rim 10,17). Po vjeri, vjerujemo i radosno primamo Krista i Radosnu vijest. Naviještamo ne strahujući, jer svim srcem vjerovati opravdava, a ustima propovijedati spašava (usp. Rim 10,10).

Vjera je djelo Duha Svetoga u nama. On u nama djeluje uranjajući nas u svoju prisutnost, krsteći nas vatrom, posvećujući nas i obznanjujući nam da je Isus Krist Gospodin i da je živ. Govori nam da je Bog ljubav i da nas On voli. Duh Sveti djeluje u nama tako što nam otkriva Pisma (usp. Iv 14,26, Iv 16,13). U nama radi kroz molitvu, posredujući za nas u skladu s Božjom voljom (usp. Rim 8,26-27). Djeluje u nama u Euharistiji, koja je prisutnost tijela i krvi Kristove. On nam posvješćuje da smo uistinu primili pravo Isusovo tijelo.

Duh Sveti djeluje kroz nas, čineći nas Kristovim ambasadorima i naviješta njegovu Riječ svim narodima (usp. Dj 1,8). Kao što je potaknuo apostole na dan Pedesetnice, Duh Sveti nastavlja pozivati Kristove učenike neka svijetu obznanjuju da je Krist Gospodin (usp. 1 Kor 12,3). On daje život u izobilju (usp. Iv 10,10). Taj život nisu upoznali oni koji su daleko od Boga. Kao što Katekizam Katoličke Crkve kaže: „Kristov je učenik dužan ne samo čuvati vjeru i od nje živjeti, nego i ispovijedati je, za nju otvoreno svjedočiti i širiti je“ (KKC 1816). Štoviše, Duh Sveti nam omogućava razumjeti kako je u Isusu život.

Vjera nas otvara bogatstvima našega Boga. Ona je sol koja našem životu daje okus.„Vjera, naime, raste kad se živi kao iskustvo primljene ljubavi i kad se prenosi kao iskustvo milosti i radosti“ (Porta fidei).

Isus je donio spasenje – život u izobilju, život vječni – svakoj osobi koja je vlastiti život dala Bogu i prihvatila da se ponovno rodi (Iv 3,3). Ta se spoznaja proširuje kad vjerujemo i odazovemo se milosti vjere koju je Duh Sveti posadio i koju njeguje u našem srcu.