fbpx

book hr banner 130x1000px

Ljubav i poštovanje - Iskustva i svjedočanstva

Svjedočanstvo s bračnog tečaja: „Shvatila sam da je moj muž iritant…“

„Kad me muž povrijedi ili učini nešto za što ja mislim da je bez ljubavi, to mi otkriva područje života na kojem još trebam raditi, koje trebam predati Isusu da ga preobrazi. Moja reakcija pokazuje što se skriva u mom srcu, a da ponekad toga nisam ni svjesna.“ Ovo je samo djelić prekrasnog svjedočanstva polaznice bračnog tečaja! <3

 

Svjedočanstvo s bračnog tečaja: „Shvatila sam da je moj muž iritant…“

Nakon predavanja dr. Emersona Eggerichsa o ljubavi i poštovanju u braku muž i ja smo se odlučili prijaviti na tečaj, odnosno male grupe Ljubav i poštovanje u organizaciji Kristofora. Upravo to nam je trebalo! Baš u pravi čas. Nedavno smo postali roditelji i nismo se znali uvijek nositi s novonastalim potrebama našeg sina, kao niti s našim očekivanjima prema onome drugome. U našim, sve učestalijim, raspravama pitala sam se u što se naš brak pretvorio i kako ćemo funkcionirati kad se za nekoliko mjeseci vratim na posao.

PROBLEMI PRIJE ODLASKA NA SUSRETE!

Nakon bolesti djeteta i muka oko organizacije čuvanja, došao je i taj prvi susret naše male grupe. Voditelji Ivana i Danijel simpatični su, a ostali parovi zanimljivi. Na početku smo svi bili malo rezervirani, no kad smo shvatili da imamo više-manje iste probleme, i to je nestalo. S vremenom smo se kao grupa povezali, poticali, suosjećali i veselili se rastu drugih parova.

Ta tri sata svaka dva tjedna bila su samo naša! S veseljem sam ih očekivala, iako bi se svaki put pojavio nekakav problem oko čuvanja sina. Jednom prilikom je šogoru i šogorici, koji su ga trebali čuvati, stao auto, dok smo ga drugom prilikom morali povesti sa sobom, što je bilo odlično jer se lijepo družio s našom voditeljicom Ivanom. Znala sam da činimo nešto važno za naš brak kad se uoči naših odlazaka na tečaj javlja toliko problema. No, smo s pouzdanjem i odlučnošću ušli u to te smo znali da nas Gospodin neće iznevjeriti.

I tako, iz tjedna u tjedan, sami smo si zadavali određeni izazov, zbog kojeg smo se posebno trudili biti bolji prema supružniku. Dobro sam pazila što ću odabrati učiniti, da to zaista bude nešto što je mom mužu važno. Uvijek smo prije sljedećeg susreta pokušali pogoditi što je onaj drugi odabrao kao izazov, a ako smo pogodili, to je bio znak drugome da se dobro potrudio.

KOLIKO JE ZA BRAK VAŽAN MOJ ODNOS S BOGOM

Ono što sam iz lekcije u lekciju sve više shvaćala jest činjenica koliko je za brak važan moj odnos s Bogom. Na kraju svake lekcije trebali smo napisati tri za nas najvažnije stvari. Zanimljivo je da sam u svakoj lekciji barem jednu točku povezala sa svojim duhovno-molitvenim životom. Primijetila sam kad nešto u braku ne štima, da onda niti moj odnos s Bogom ne štima. Zapravo sam se više svađala s Bogom nego s mužem, više sam prigovarala Bogu nego mužu, više sam se ljutila na Boga nego na muža. I takvim ponašanjem iskazivala sam veliko nepoštovanje prema Bogu, a ne samo prema mužu. Shvatila sam da moram najprije riješiti stvari s Gospodinom, a onda će sve biti lakše i u odnosu s mužem.

MOJA JE REAKCIJA MOJA ODGOVORNOST

Konačno je došla i posljednja lekcija: Moj odziv (reakcija) je moja odgovornost, u kojoj je ležao ključ moje promjene. Shvatila sam da muž ne može biti kriv za moje nepoštovanje njega, kao što sam prije mislila i tvrdila u našim raspravama. Moja reakcija na njegovu samo otkriva što se skriva u mojoj nutrini, otkriva kakva sam ja zapravo. Kao što zrno pijeska može biti iritant u oku, koji uzrokuje upalu, tako u školjci može dovesti do stvaranja prekrasnog bisera. Naš brak bi zapravo trebao biti školjka u kojoj ćemo jedan i drugi biti zrno pijeska koje će dovesti do stvaranja prekrasnog bisera.

U teoriji sam znala da je brak put do Neba i da su supružnici jedno drugome pomoć na tom putu. No kad dođe do nerazumijevanja, razmirica i svađa, kad ne ide sve glatko, brak još uvijek može biti put spasenja. Baš onda je brak put spasenja! Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? (Mt 5, 46) Kad me muž povrijedi ili učini nešto za što ja mislim da je bez ljubavi, to mi otkriva područje života na kojem još trebam raditi, koje trebam predati Isusu da ga preobrazi. Moja reakcija pokazuje što se skriva u mom srcu, a da ponekad toga nisam ni svjesna.

Zato danas zahvalnije gledam na te situacije, jer zbog njih možemo rasti kao osobe i supružnici. Nije uvijek lako i ponekad se slične situacije ponavljaju mjesecima dok ne prestanemo okrivljavati drugu stranu za svoje reakcije bez ljubavi ili poštovanja.

NAKON PRVOG SUSRETA MISLILA SAM KAKO OD SVIH PAROVA MI IMAMO NAJMANJE PROBLEME

Ovaj je tečaj samo početak. Ako ga prođete, ne znači da će vaš brak odjednom procvasti i da problema neće biti. Usuđujem se reći, naprotiv! No postat ćete osjetljivi na supružnikove potrebe ljubavi i poštovanja; bit će vam jasno zašto različito gledate na istu situaciju; shvatit ćete da možete oboje biti u pravu, iako se ne slažete – i da je to u redu; moći ćete dešifrirati jezik kojim supružnik govori te ćete se lakše i brže zaustaviti na početku rasprave; moći ćete se zajedno nasmijati svojim reakcijama i krenuti razgovarati s ljubavlju i poštovanjem.

Sjećam se da sam nakon prvog susreta mislila kako od svih parova mi imamo najmanje probleme. S današnjim odmakom jasno mi je da je to zato što imamo najmanje bračnog „staža“. Na kraju tečaja, na onim parovima koji su u braku više godina vidjele su se ogromne promjene, što je živo svjedočanstvo za nas ostale.

Nadam se da će i ovo moje malo svjedočanstvo nekoga potaknuti da se odluči na tečaj Ljubav i poštovanje. Brak je vrijedan svakog truda i vremena, a poruka ljubavi i poštovanja doista djeluje. Hvala Kristoforima što se ozbiljno i stručno bave ovom ključnom temom za naše vrijeme i društvo!

Za Book.hr svjedoči N.N. (Podaci poznati uredništvu)