Ivan Pavao II: "Umjetnici, društvo vas treba"

Studenti citiraju pismo pape Velikog

Studenti katoličkog kalifornijskog sveučilišta Ivana Pavla Velikog (John Paul the Great) su na internetskom servisu Youtube objaili video na kojemu recitiraju pismo svetog Ivana Pavla II.

Na uskrsnu nedjelju 4. travnja 1999. Papa je napisao otvoreno pismo svim umjetnicima - kršćanima i sekularnim neka ne trate svoj umjetnički talent, nego neka ga razvijaju te na taj način služe čovječanstvu kao autentični pokretači kulture. Taj je video sažetak Papina pisma koje se sastoji od 6 000 riječi. U njemu su studenti naglasili samu bit onoga što svetac poručuje umjetnicima: „Umjetnici, društvo vas treba. Društvu u kojem živimo potrebna je ljepota kako ne bi očajavalo. Ljepota, baš kao i istina, donosi radost čovjekovu srcu.“

Papa Veliki obraća se umjetnicima pisane i govorne riječi, kazališnim i glazbenim umjetnicima, likovnim umjetnicima i umjetnicima najsuvremenijih komunikacijskih tehnologija. Na poseban način poziva kršćanske umjetnike te svakoga želi prisjetiti „na prisni savez i između Evanđelja i umjetnosti“ koji, bez obzira na funkcionalne zahtjeve, uključuje poziv na „prodiranje u otajstvo utjelovljenoga Boga i istodobno u otajstvo čovjeka“.

Pismo je posvećeno onima koji su gorljivo predani istraživanju novih čari ljepote kako bi svojim kreativnim poslom, koji kao umjetnici obavljaju, mogli svoje djelo darovati svijetu. Papine riječi nisu citirane doslovno, a ovo su neke rečenice koje su studenti odlučili istaknuti:

„Nitko bolje od vas, umjetnici, genijalni graditelji ljepote, ne može naslutiti kako je Bog u zoru stvaranja pogledao na djelo svojih ruku. Titraj toga pogleda bezbroj se puta odrazio vašim pogledima kojima ste se vi, kao i umjetnici svakoga vremena, obuzeti snagom zvukova i riječi, bojâ i oblikâ, divili djelu nadahnutom Bogom, osjećajući u njemu odjek mističnog Božjeg stvaranja, kojemu vas je Bog želio na neki način pridružiti.“

Video možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=sXLM3bql52Q

Sportski automobil

Sportski automobil

Koliko često propuštamo Božji Blagoslov samo zato jer ne dolazi u paketu kakva smo očekivali?

Tužni klaun

Tužni klaun

Svi govore o njemu jer je stvarno poseban

Spori ples

Spori ples

Protrčiš li kroz svaki dan kao da letiš,
Kad pitaš: „Kako si?”, čuješ li odgovor?


Agresija kršćana

Agresija kršćana

Začude li vas ponekad kršćani od kojih očekujete ljubav i razumijevanje prema bližnjima, kako u pojedinim situacijama ne mogu sakriti svoju srdžbu, pa čak i mržnju, prema onima koji ne misle kao oni?

Oholost

Oholost

Ova bolest zahvaća 'istinske' vjernike. Prepoznajemo je po izjavi: „Ja živim u skladu s Božjom voljom. Sve sam predao Bogu.”

U novom broju Booka pročitajte...