Ivan Pavao II: "Umjetnici, društvo vas treba"

Studenti citiraju pismo pape Velikog

Studenti katoličkog kalifornijskog sveučilišta Ivana Pavla Velikog (John Paul the Great) su na internetskom servisu Youtube objaili video na kojemu recitiraju pismo svetog Ivana Pavla II.

Na uskrsnu nedjelju 4. travnja 1999. Papa je napisao otvoreno pismo svim umjetnicima - kršćanima i sekularnim neka ne trate svoj umjetnički talent, nego neka ga razvijaju te na taj način služe čovječanstvu kao autentični pokretači kulture. Taj je video sažetak Papina pisma koje se sastoji od 6 000 riječi. U njemu su studenti naglasili samu bit onoga što svetac poručuje umjetnicima: „Umjetnici, društvo vas treba. Društvu u kojem živimo potrebna je ljepota kako ne bi očajavalo. Ljepota, baš kao i istina, donosi radost čovjekovu srcu.“

Papa Veliki obraća se umjetnicima pisane i govorne riječi, kazališnim i glazbenim umjetnicima, likovnim umjetnicima i umjetnicima najsuvremenijih komunikacijskih tehnologija. Na poseban način poziva kršćanske umjetnike te svakoga želi prisjetiti „na prisni savez i između Evanđelja i umjetnosti“ koji, bez obzira na funkcionalne zahtjeve, uključuje poziv na „prodiranje u otajstvo utjelovljenoga Boga i istodobno u otajstvo čovjeka“.

Pismo je posvećeno onima koji su gorljivo predani istraživanju novih čari ljepote kako bi svojim kreativnim poslom, koji kao umjetnici obavljaju, mogli svoje djelo darovati svijetu. Papine riječi nisu citirane doslovno, a ovo su neke rečenice koje su studenti odlučili istaknuti:

„Nitko bolje od vas, umjetnici, genijalni graditelji ljepote, ne može naslutiti kako je Bog u zoru stvaranja pogledao na djelo svojih ruku. Titraj toga pogleda bezbroj se puta odrazio vašim pogledima kojima ste se vi, kao i umjetnici svakoga vremena, obuzeti snagom zvukova i riječi, bojâ i oblikâ, divili djelu nadahnutom Bogom, osjećajući u njemu odjek mističnog Božjeg stvaranja, kojemu vas je Bog želio na neki način pridružiti.“

Video možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=sXLM3bql52Q

Kršćanska ljubav

Kršćanska ljubav

Evo po čemu se kršćanska ljubav razlikuje se od svake druge vrste ljubavi

Srce koje kuca za čovjeka

Srce koje kuca za čovjeka

Srce koje ne ‘vidi’ čovjeka nije srce Isusovo

Cvijeće za majku

Cvijeće za majku

Neki se čovjek zaustavio ispred cvjećarnice kako bi naručio buket cvijeća i poslao ga svojoj majci, u grad udaljen 320 kilometara od mjesta u kojem je živio. Kada je izašao iz automobila, primijetio je uplakanu djevojčicu koja je sjedila na rubu pločnika. Upitao ju je zašto plače, a ona je odgovorila:

‒ Htjela sam kupiti crvenu ružu za svoju mamu, ali nemam dovoljno novca. Čovjek se nasmiješio i rekao:

‒ Dođi, kupit ćemo ružu za tvoju mamu.

Naručio je cvijeće za svoju i kupio ružu za djevojčičinu majku. Na izlazu iz cvjećarnice ponudio joj je da je odveze majci. Djevojčica je samo rekla:

‒ Prihvaćam. Ako možete, povezite me.

Na to ga je vodila do groblja gdje je položila ružu na svjež grob. Čovjek se vratio u cvjećarnicu, opozvao isporuku buketa, uzeo cvijeće, platio ga i odvezao se 320 kilometara do kuće svoje majke.

Bog zaista postoji...

Bog zaista postoji...

Pročitajte jedno od boljih objašnjenja zašto Bog dozvoljava bol i patnje

U novom broju Booka pročitajte...