fbpx

Kako sam opalila šamar Isusu

Mirjana Jaković

„Dezinformiranje, ozloglašivanje i kleveta su grijeh! To je grijeh! To je šamaranje Isusa u njegovoj djeci, u njegovoj braći”

Duh ubojice u nama

Pročitavši ovu Papinu jutarnju propovijed, zaprepastila sam se nad činjenicom koliko su nam neke stvari koje činimo skrivene, dok njihova zla moć polako razara i nas i ljude oko nas. Svi smo čitali biblijsku priču o Kajinu i Abelu, i zgražali se nad opakim Kajinom koji se nije sustezao dići ruku na vlastitoga brata i proliti nedužnu krv. I kako je onda strašno uvidjeti da mi činimo istu stvar gotovo svakodnevno! Papa Franjo navodi pet slučajeva u kojima nama vlada Kajinov duh: neprestano uspoređivanje s drugima, ogovaranje, dezinformiranje, ozloglašivanje i kleveta.

Medene karamele

Uspoređivati se s drugima znači vječito se pitati: „Zašto baš meni, a ne drugome? Zašto drugome, a ne meni?” Ovakav je stav vrlo opasan, ne samo zato što vodi u samosažalijevanje, ogorčenost i zavist nego i zato što se time postavljamo sucima Bogu! Usuđujemo se proglasiti ga nepravednim, a sebe mudrijima od njega. Lijek za ovo je poniznost. Ponekad bi valjalo zatvoriti usta kad dođu napasti i jednostavno vjerovati da Bog zna zašto i da je njegova volja savršena. Ogovaranje je Papa usporedio s medenom karamelom. Prva je neodoljiva, a svaka sljedeća navodi na još samo jednu, sve dok nam ne pozli ili nas zaboli trbuh. Tako je i s ogovaranjem; često započnemo „pokušavajući po­moći drugome” i tako nam je privlačno miješati se u njegov život i komentirati ga s drugima, a onda to prerasta u ovisnost sve dok nakraju ne naudi i nama samima. Za ogovaranje se kaže da je u duhovnom smislu poput puštanja bijesnih pasa na osobu koju ogovaramo; oni će otići i proždrijeti ju, ali će se zatim okrenuti i navaliti na nas. „Ogovaranje u Crkvi je razorno, razorno je! To je pomalo Kajinov duh: ubijanje brata, samo jezikom”, navodi papa Franjo. Ako zaista želimo pomoći drugome, koristimo se biblijskim naputkom: „Ako ti brat zgriješi, ukori ga nasamo” (Mt 18,15).

Cijeli tekst pročitajte u Booku broj 78, lipanj 2016.