Zašto nismo ozdravili - neopraštanje

Fra Ivo navodi osam prepreka, s kojima se susretao u svojoj bogatoj praksi

Svako ozdravljenje po molitvi u Isusovo ime je dar od Boga. Ono se ne može kupiti niti čime zaraditi. Bog je suveren. On hoće sve ozdraviti, ali katkada postoje okolnosti u kojem ne ozdravlja zbog prisutnosti nevidljivih prepreka ozdravljenju. Fra Ivo navodi osam prepreka, s kojima se susretao u svojoj bogatoj praksi: neispovjeđeni grijesi; nedostatak vjere; okultizam; neopraštanje; duhovi bolesti; neznanje; prokletstva; „što će mi liječnik“. Objavljujemo ih u nastavcima


Neispovjeđeni grijesi / Nedostatak vjere Okultizam


Piše: dr. sc. fra Ivo Pavić, OFM

4. Neopraštanje

Bog oprašta uvijek i rado. On bi želio da i mi tako postupamo prema bližnjima; trebali bismo i mi opraštati drugima, i samima sebi. Kršćanski autori govore o tome kako mnogi bolesnici ozdravljaju od najtežih bolesti tek kad potpuno oproste onima koji su ih povrijedili, jer je čovjek stvoren da živi u ljubavi, a ne u mržnji i nepraštanju.

Neopraštanje je često prepreka ozdravljenju

Mudri Sirah kaže: „Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti. Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospoda tražiti ozdravljenje“ (Sir 28,2-3).

Isus je jako konkretan i jasan kad govori o opraštanju: „Ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših“ (Mt 6,14-15). U molitvi Očenaša Isus nas uči: „i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim“ (Mt 6,12) i nadalje: „...Opraštajte, pa će vam biti oprošteno“! (Lk 6,37).

Neopraštanje donosi mnoge fizičke i psihičke bolesti, tvrdi Meehan. Ono nam smeta u životu i zbog toga često dolazi nesanica, bolovi u želucu, nervoze i različite psihoze. Često je opraštanje ključni faktor za ozdravljenje.[13]

Da bi se ozdravilo, važno je oprostiti!

Mnogi liječnici, mnogi psiholozi, psihijatri, upozoravaju o štetnosti neopraštanja. Često nismo svjesni koliko nas taj potisnuti osjećaj može kočiti u životu, ili kako je uzrok raznih bolesti povezan s dubokim osjećajima nezadovoljstva, nesreće i boli koje potiskujemo u sebi.

„Malo je stvari koje priječe ozdravljenje više od neopraštanja“, upozorava DeGrandis. „Neki bi bili rekli da je to pomanjkanje vjere, ali je moje iskustvo pokazalo da upravo neopraštanje predstavlja najčešću prepreku.“ Kad oprostiš, daje ti se mir i zdravlje, cjelovitost umjesto rastrganosti.[14] Ovo isto potvrđuje indijski svećenik Otac Bill u svojoj knjizi Isus me dotaknuo. On svjedoči da mnoga ozdravljenja dolaze nakon opraštanja.[15] Zato je važno oprostiti da bi se ozdravilo!

Oprostiti treba svima

Opraštanje nas izmiruje s drugima, liječi duh, a često i tijelo. Mora se oprostiti svima: najprije samome sebi, sve promašaje i grijehe; pa ljudima oko sebe i napokon Bogu kojega čovjek katkada smatra odgovornim za sve. Tek tada će čovjek osjetiti plodove ozdravljenja. Jedan američki psihoterapeut je rekao da bi 95% njegovih pacijenata ozdravilo samo kad bi mogli oprostiti.

Oprostiti nije lako, ali nije ni nemoguće. Ono je često proces koji traži i Božju pomoć.

Oprostili pa dobili dijete

Molio sam za bračni par iz Švicarske koji nije mogao imati djece. Dok sam molio, čuo sam Gospodina kako mi je rekao: ‘neopraštanje’. Nakon kratkog razgovora, priznali su da postoji neopraštanje prema osobi koja ih je povrijedila, osobito ženu. Kad su oprostili srcem, i pokajali se za taj grijeh, već sljedeću godinu Bog ih je blagoslovio djetetom.

Opraštanje oslobađa

Te osobe kojima ne želimo oprostiti, prisutne su u našim životima. One stanuju u našem srcu i progone nas. Možemo pobjeći daleko od njih, ali ih uvijek nosimo sa sobom. Kad im oprostimo, slobodni smo od njih i zadobivamo duhovno ozdravljenje!

Na križu Isus pokazuje bit bezuvjetnog opraštanja uvodeći u raj dobrog razbojnika. Krist mu reče: „Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju“ (Lk 23, 43). Isus nije samo govorio o potrebi opraštanja već je to činio i u praksi. Oprostio je neprijateljima i tako nam pokazao primjer.


 Neispovjeđeni grijesi / Nedostatak vjere Okultizam

Kršćanska ljubav

Kršćanska ljubav

Evo po čemu se kršćanska ljubav razlikuje se od svake druge vrste ljubavi

Srce koje kuca za čovjeka

Srce koje kuca za čovjeka

Srce koje ne ‘vidi’ čovjeka nije srce Isusovo

Cvijeće za majku

Cvijeće za majku

Neki se čovjek zaustavio ispred cvjećarnice kako bi naručio buket cvijeća i poslao ga svojoj majci, u grad udaljen 320 kilometara od mjesta u kojem je živio. Kada je izašao iz automobila, primijetio je uplakanu djevojčicu koja je sjedila na rubu pločnika. Upitao ju je zašto plače, a ona je odgovorila:

‒ Htjela sam kupiti crvenu ružu za svoju mamu, ali nemam dovoljno novca. Čovjek se nasmiješio i rekao:

‒ Dođi, kupit ćemo ružu za tvoju mamu.

Naručio je cvijeće za svoju i kupio ružu za djevojčičinu majku. Na izlazu iz cvjećarnice ponudio joj je da je odveze majci. Djevojčica je samo rekla:

‒ Prihvaćam. Ako možete, povezite me.

Na to ga je vodila do groblja gdje je položila ružu na svjež grob. Čovjek se vratio u cvjećarnicu, opozvao isporuku buketa, uzeo cvijeće, platio ga i odvezao se 320 kilometara do kuće svoje majke.

Bog zaista postoji...

Bog zaista postoji...

Pročitajte jedno od boljih objašnjenja zašto Bog dozvoljava bol i patnje

U novom broju Booka pročitajte...